



Medelhavstouch
Här är tips och recepter från Smaka på världen - med Medelhavstouch inspelad på Nässlingen i Stockholms skärgård.
Våran kock Erik Bräsnnström har gett ut en egen kokbok - Full Kastrull som finns i våran webshop. Här har han med den grekiska maten inspirerads av Maro Papadopoulou och boken Maros kök som också finns i våran webshop.
Här är tips och recepter från Smaka på världen - med Medelhavstouch inspelad på Nässlingen i Stockholms skärgård.
Våran kock Erik Bräsnnström har gett ut en egen kokbok - Full Kastrull som finns i våran webshop. Här har han med den grekiska maten inspirerads av Maro Papadopoulou och boken Maros kök som också finns i våran webshop.
Alla glas, karaffer, tallrikar kommer från Rejmyre.
Vintips:
Masi Modello Rosso på bag-in-box.
Storsäljaren från Masi vars vineri ligger i nordöstra Italien, närmare bestämt i Veneto.
Masi Grappa Mezzanella di Recioto Amarone
Artikelnr
347
Stor doft med inslag av russin, torkad aprikos och halm.
Lätt kärnig, robust smak med inslag av russin, torkad aprikos och halm.
Fryst yoghurt och mes cheese cake med honungs rostade mandlar och varma jordgubbar.
Ingredienser:
200g Turkisk yoghurt Milko
2 msk messmör
½ l jordgubbar
1 st lime
4 st ägg
2 dl brunfarin
400 g färskost
4 dl vispgrädde
6 mariekex
Gör så här:
Börja med att smula ner mariekex i botten på formen.
Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret och riv i lite lime skal (gärna i matberedare eller med elvisp).
Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
Slå i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
_______________________________
Nässlare med klyftpotatis och fänkålstzatsiki
10 port.
Ingredienser:
1 kg koljafilé (färs)
500 gr laxfilé (färs)
6 hela ägg
6 äggulor
4 dl grädde
2 msk sambal oelek
1 dl fiskfond
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna och forma till ”hamburgare”
20 skivor formfranska brynes i smör och ta bort kanterna alt. grovt hamburgerbröd
1 liter Grekisk Matlagnings yoghurt
2 hela gurkor
4 vitlöks klyftor
50 gr fänkål
salt och pepper
10 stora bak potatisar, olivolja, samt salt eventuellt lite timjan
Tillbehör: Röd lök, skivade tomater, salladsblad, salt gurka
Tomat och basilika soppa med parmaskinka.
4 portioner
Ingredienser:
3 cl Masi grappa (eller annan grappa)
4 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
100g parmaskinka
1 dl riven parmesanost
1 msk hackad färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 msk flytande kyckling fond
1 msk brun farin
2 msk olivolja
Gör så här:
Fräs vitlöken hastigt i olivolja, slå på grappan och låt små fräsa I en minut.
Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, kyckling fonden och vattnet och låt koka ihop.
Slå i resten av ingredienserna utom skinkan spara den till garnering. Koka upp och lägg upp samt dekorera med skinkan, riv över lite parmesan på toppen av varje portion.
Turkisk yoghurt marinerad lam rostbiff med vitlök och basilika Bulgur.
Ingredienser:
3 dl Turkisk yoghurt
2 dl Bulgur
4 klyftor Vitlök
1 dl Olivolja
1dl hackad Färsk basilika
2 msk mangovinäger
2 msk Honung
Salt/peppar
2 stycken plommontomater har du inte det går det bra med vanliga tomater
500g lam rostbiff
Gör så här:
Börja med att marinera lammet. Hacka vitlöksklyftorna fint och blanda i hop med den turkiska yoghurten samt olivoljan i en bunke.
Putsa lammet från eventuella senor och lägg ner det i marinaden, låt ligga gärna över natten.
Börja nu med att koka Bulgur.
Sätt på en kastrull med saltat vatten. När vattnet har kokat upp så lägg I Bulgur och låt små sjuda i cirka 15 minuter.
Hacka basilikan samt tärna tomaterna. När Bulgur har tre minuter kvar blandar du i tomaterna samt kryddorna. Droppa gärna ner några droppar olja så inte Bulgur klibbar ihop.
Blanda nu ihop vinägern och oljan samt honungen till en vinegrett.
Ta fram lammet och torka av marinaden ordentligt, lägg på grillen och grilla cirka 3 minuter på varje sida. Lägg upp och servera med Bulgur och vinegretten.
Grundrecept risotto
4 portioner
4 dl Risenta Avorioris2 schalottenlökar1-2 msk smör1 dl vitt vin8-9 dl hönsbuljong1-2 dl färskriven parmesanostsalt & peppar
Gör så här:
Hacka schalottenlökarna fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör. Smaka av med salt och peppar. Risotto passar bra att servera till kött, fisk och fågel
Grilspett på fläsk- eller kalvkött – 4-6 personer
1 kg fläskkött
3 paprikor
3 lökar
Salt och peppar
Marinad
1 dl olivolja
Oregano
Grillkrydder
1 dl rött eller vitt vin
Skär köttet i tärningar och lägg dem i en skål. Marienera köttet i 2-3 timmar. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och trä både dem och köttet på grillspetten. Lägg sedan spetten på grillen och pensla då och då med marinaden. Servera dem tillsammans med grillade oliver, pepperoni och pitabröd eller rostad bröd med några droppar olivolja.
Grekisk Sallad – 4-6 personer
4 fasta tomater
1 gurka
1 lök
1 grön paprika
250 g fetaost
Några kalamataoliver
Kapris
3-4 msk olivolja
Oregano
Balsamvinäger
Salt
Skölj tomaterna och skiva dem, skala och skiva gurkan. Skär löken och paprikan i ringar. Lägg allt i en salladskål. Tillsätt kalamataoliver, kapris, oregano och salt och blanda försiktigt. Skär fetaoseten i tärningar och lägg dem ovanpå salladen. Slå sedan över olivolja och balsamvinäger etter behag.
Grekiska tips från Marok Kök en kokbok av Maro Papadopoulou;
Skivad Halloumi och vattenmelon är en grekisk sommarfavorit.
Oftast avnjuter man den med bara lite bröd.
Vintips:
Masi Modello Rosso på bag-in-box.
Storsäljaren från Masi vars vineri ligger i nordöstra Italien, närmare bestämt i Veneto.
Masi Grappa Mezzanella di Recioto Amarone
Artikelnr
347
Stor doft med inslag av russin, torkad aprikos och halm.
Lätt kärnig, robust smak med inslag av russin, torkad aprikos och halm.
Fryst yoghurt och mes cheese cake med honungs rostade mandlar och varma jordgubbar.
Ingredienser:
200g Turkisk yoghurt Milko
2 msk messmör
½ l jordgubbar
1 st lime
4 st ägg
2 dl brunfarin
400 g färskost
4 dl vispgrädde
6 mariekex
Gör så här:
Börja med att smula ner mariekex i botten på formen.
Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret och riv i lite lime skal (gärna i matberedare eller med elvisp).
Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
Slå i formen och ställ i frysen över natten. Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
_______________________________
Nässlare med klyftpotatis och fänkålstzatsiki
10 port.
Ingredienser:
1 kg koljafilé (färs)
500 gr laxfilé (färs)
6 hela ägg
6 äggulor
4 dl grädde
2 msk sambal oelek
1 dl fiskfond
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna och forma till ”hamburgare”
20 skivor formfranska brynes i smör och ta bort kanterna alt. grovt hamburgerbröd
1 liter Grekisk Matlagnings yoghurt
2 hela gurkor
4 vitlöks klyftor
50 gr fänkål
salt och pepper
10 stora bak potatisar, olivolja, samt salt eventuellt lite timjan
Tillbehör: Röd lök, skivade tomater, salladsblad, salt gurka
Tomat och basilika soppa med parmaskinka.
4 portioner
Ingredienser:
3 cl Masi grappa (eller annan grappa)
4 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
100g parmaskinka
1 dl riven parmesanost
1 msk hackad färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk peppar
2 msk flytande kyckling fond
1 msk brun farin
2 msk olivolja
Gör så här:
Fräs vitlöken hastigt i olivolja, slå på grappan och låt små fräsa I en minut.
Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, kyckling fonden och vattnet och låt koka ihop.
Slå i resten av ingredienserna utom skinkan spara den till garnering. Koka upp och lägg upp samt dekorera med skinkan, riv över lite parmesan på toppen av varje portion.
Turkisk yoghurt marinerad lam rostbiff med vitlök och basilika Bulgur.
Ingredienser:
3 dl Turkisk yoghurt
2 dl Bulgur
4 klyftor Vitlök
1 dl Olivolja
1dl hackad Färsk basilika
2 msk mangovinäger
2 msk Honung
Salt/peppar
2 stycken plommontomater har du inte det går det bra med vanliga tomater
500g lam rostbiff
Gör så här:
Börja med att marinera lammet. Hacka vitlöksklyftorna fint och blanda i hop med den turkiska yoghurten samt olivoljan i en bunke.
Putsa lammet från eventuella senor och lägg ner det i marinaden, låt ligga gärna över natten.
Börja nu med att koka Bulgur.
Sätt på en kastrull med saltat vatten. När vattnet har kokat upp så lägg I Bulgur och låt små sjuda i cirka 15 minuter.
Hacka basilikan samt tärna tomaterna. När Bulgur har tre minuter kvar blandar du i tomaterna samt kryddorna. Droppa gärna ner några droppar olja så inte Bulgur klibbar ihop.
Blanda nu ihop vinägern och oljan samt honungen till en vinegrett.
Ta fram lammet och torka av marinaden ordentligt, lägg på grillen och grilla cirka 3 minuter på varje sida. Lägg upp och servera med Bulgur och vinegretten.
Grundrecept risotto
4 portioner
4 dl Risenta Avorioris2 schalottenlökar1-2 msk smör1 dl vitt vin8-9 dl hönsbuljong1-2 dl färskriven parmesanostsalt & peppar
Gör så här:
Hacka schalottenlökarna fint. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset efter någon minut och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan i omgångar och under omrörning med buljongen. Låt riset suga upp all buljong innan mer hälls på. Koka på svag värme i ca 20 minuter tills riset känns mjukt. Rör i den färskrivna parmesanosten och eventuellt en extra klick smör. Smaka av med salt och peppar. Risotto passar bra att servera till kött, fisk och fågel
Grilspett på fläsk- eller kalvkött – 4-6 personer
1 kg fläskkött
3 paprikor
3 lökar
Salt och peppar
Marinad
1 dl olivolja
Oregano
Grillkrydder
1 dl rött eller vitt vin
Skär köttet i tärningar och lägg dem i en skål. Marienera köttet i 2-3 timmar. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och trä både dem och köttet på grillspetten. Lägg sedan spetten på grillen och pensla då och då med marinaden. Servera dem tillsammans med grillade oliver, pepperoni och pitabröd eller rostad bröd med några droppar olivolja.
Grekisk Sallad – 4-6 personer
4 fasta tomater
1 gurka
1 lök
1 grön paprika
250 g fetaost
Några kalamataoliver
Kapris
3-4 msk olivolja
Oregano
Balsamvinäger
Salt
Skölj tomaterna och skiva dem, skala och skiva gurkan. Skär löken och paprikan i ringar. Lägg allt i en salladskål. Tillsätt kalamataoliver, kapris, oregano och salt och blanda försiktigt. Skär fetaoseten i tärningar och lägg dem ovanpå salladen. Slå sedan över olivolja och balsamvinäger etter behag.
Grekiska tips från Marok Kök en kokbok av Maro Papadopoulou;
Skivad Halloumi och vattenmelon är en grekisk sommarfavorit.
Oftast avnjuter man den med bara lite bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar