Helstekt oxfilé kryddad med stjärnanis, mandelpotatispuré samt ört grönsaker
Mängd: 8 port
Kock: Carina Brydling
Ingredienser
Oxfilé
1 kg oxfilé
½ dl soya
½ dl rapsolja neutral
1 msk timjan torkad
1 msk rosmarin torkad
1 msk stjärnanis krossad
1 msk honung
1 msk ingefära finriven
1 st vitlöksklyfta pressad
smör och lök till stekning
Sås
Allt spad och marinad från oxfilén
2 dl kalvbuljong utspädd enligt flaskan
maizena till redning
salt och smör
Puré
1 kg mandelpotatis skalad
300 g smör
½ l gräddmjölk
1 tsk tryffelolja
salt och peppar
Örtgrönsaker
3 st morötter tärnade
2 dl ärtor
1 st gul lök hackad
1 dl dill grovt hackad
1 dl bladpersilja grovt hackad
1 tsk tryffelolja
olivölja
salt och peppar
Metod
Oxfile
Blanda en marinad på soya, rapsolja, timjan, rosmarin, stjärnanis, honung, ingefära och vitlök. Putsa oxfilén och bind upp den med bindgarn ( ej nödvändigt ). Gnid in oxfilén med marinaden. Låt marinera i ca 1 tim i rumstemperatur. Stek sedan filén i smör och lök. Lägg den i en ugnsfast form och stek klart i 110 gradig ugn till en innertemperatur på 56 grader. Låt köttet vila i ca 8 min innan det är dags att skära upp.
Sås
Sila stekskyn / marinaden som är kvar från formen ner i en kastrull. Tillsätt buljong och låt allt koka ihop. Red med maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt och blanka av med en liten klick smör.
Puré
Koka mandelpotatisen riktigt mjuk i saltat vatten. Häll av och låt potatisen ånga av ordentligt. Värm smör, gräddmjölk och tryffelolja i en kastrull på sidan om. Pressa nu potatisen genom en potatispress. Tillsätt gräddmjölksblandningen, salta och peppra. Blanda till en slät puré.
Örtgrönsaker
Fräs morötter halvmjuka i en vid stekpanna i lite olivolja. Tillsätt därefter lök, ärtor och tryffelolja. Sväng runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt örterna precis innan servering.
tisdag 30 december 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar