tisdag 30 december 2008

VIT CHOKLAD MED LAVENDEL OCH FIKON TILL NYÅRSMENYN

Vit choklad créme med lavendel och cognacs fikon

Mängd: 8 port
Kock: Vit choklad créme

Ingredienser
Choklad créme
300 g vit choklad grovt hackad
½ dl grädde
2 msk cognac
1 msk lavendel
1 st vaniljstång
2 st äggulor

Lavendel och cognacs fikon
12 st fikon
2 dl vatten
¾ dl socker
1 st vaniljstång
2 msk lavendel
1 st citron peel ( Skal av citron )
6 cl cognac

Metod
Choklad créme
Värm grädde tillsammans med lavendel, vanilj och cognac. Sila av och tillsätt äggula under vispning till gulan koagulerat något. Ta av från spisen och smält ner chokladen i gräddblandningen. Vispa ihop och fyll 8 glas. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 2 timmar. Denna görs med fördel 1 dag innan.

Lavendel och cognacsfikon
Gör en lag av vatten, socker, vanilj, lavendel och citronskal. Låt allt koka ihop en aning innan det är dags att tillsätta fikonen. Sjud fikonen på låg värme i ca 5 min låt därefter lag och fikon svalna. Tillsätt Cognac och låt fikonen med fördel stå och dra i minst ett dygn. Kan även serveras samma dag.

Inga kommentarer: